Til toppen
Urolige tider

Urolige tider

Det er mange som kjenner på en ekstra indre uro for Covid-19, smittefare, familie, jobb, økonomi etc. Bekymringer, tanker og stress som gjør det vanskelig å sove.

Problemer med å sovne om kvelden er noe de fleste erfarer fra tid til annen. Søvnproblemer har forskjellige årsaker, men i disse dramatiske tider er det nok ekstra mye usikkerhet og nervøsitet i forhold til Corona, noe som medfører søvnløshet og uro.

Det er lett å ty til sovemedisiner. Reseptpliktige medisiner mot søvnløshet, angst og uro er ofte sterke farmasøytiske legemidler som benzodiazepiner og lignende. De har også ofte bivirkninger som sløvhet, «hangover» - og til og med atferdsendringer. Samtidig er de ofte avhengighetsskapende ved lengre bruk. Slike medikamenter bør i størst mulig grad unngås.

Så finnes det også reseptfrie, plantebaserte legemidler som lindrer mild uro og letter innsovning, tilgjengelig på apoteket. Studier har vist at ekstrakt fra pasjonsblomst kan ha god beroligende effekt, og det uten bivirkninger. Pasjonsblomsten er altså ikke bare eksotisk og vakker, men også et velprøvd, og ikke minst trygt legemiddel.

Pasjonsblomst er blant de mest studerte urter mot nervøsitet, uro og søvnproblemer. En teori er at plantestoffene påvirker nivået av GABA (gamma-aminobutyric acid) i hjernen. Dette er en hemmende nevrotransmitter som senker hjerneaktiviteten, og som kan hjelpe deg til å slappe av. Pasjonsblomst har også blitt brukt i behandling av alkoholisme og medisinavhengighet – med vekslende hell.

Pasjonsblomst er meget trygg i bruk, og ved anbefalte doseringer kan man ikke forvente noen form for bivirkninger. European Medicines Agency evaluerte pasjonsblomst i 2008 og konkluderte også med at den er svært trygg, og godkjente bruk også for ungdom helt ned til 12 år. Den kan tas over lengre perioder uten fare for avhengighet. Medisiner med ekstrakt fra pasjonsblomst er klassifisert som legemiddel av Statens legemiddelverk.

 

Fakta Passiflora incarnata:

Pasjonsblomst har sin naturlige utbredelse i det østlige Nord-Amerika, på Bermuda og i tropisk Asia. I våre dager blir planten også dyrket som en prydplante i Europa, på grunn av dens utpregede skjønnhet. Pasjonsblomst er en bitter og avkjølende droge som primært påvirker sentralnervesystemet. Tilgjengelige legemidler: På markedet i Norge finnes de godkjente legemidlene Sedix (200 mg pr. tablett) og Pascoflair (425 mg pr. tablett). Begge basert på ekstrakt fra pasjonsblomst. De kan kjøpes reseptfritt på apotek, helsekost (Pascoflair) eller godkjente LUA utsalg. Anbefales ikke til gravide og ammende, eller til barn under 12 år. Les pakningsvedlegg nøye før bruk.