Til toppen
Clean fifteen og Dirty dozen

Clean fifteen og Dirty dozen

Sjekk "The dirty dozen" - listen over de mest sprøytede frukt og grønnsakene, som du bør kjøpe økologisk. Se også liste over de reneste.

Hvert år lanserer @environmentalworkinggroup (EWG) «The dirty dozen» - en liste over de mest sprøytede frukt og grønnsakene. Listen endrer seg litt fra år til år, og den gjelder i utgangspunktet amerikanske produkter. Men ettersom vi importerer store menger frukt og grønt, kan dette være lurt å handle produktene på listen økologisk.

EWG lanserer også en årlig «clean fifteen»- liste. Det betyr ikke at disse er helt fri fra sprøytemidler, men listen er en indikator på hvilke råvarer som er minst sprøytet, og du trenger derfor i utgangspunktet ikke å kjøpe disse økologisk.

Mengden plantevernrester i frukt og grønt produsert av konvensjonelt landbruk varierer både fra produkt til produkt og fra landene de er produsert i. Generelt finner vi færrest plantevernrester i norske produkter, litt mer i de som er dyrket i EU-land, og mer enn dette igjen i de som er dyrket i resten av verden.

Her i Norge er det ikke alltid enkelt å finne alt økologisk eller usprøytet. Noen tips til hvor man får kjøpt bra økologisk frukt og grønt er i helsekostbutikker, og enkelte dagligvarebutikker, spesielt dersom du etterlyser det. En annen mulighet er å bli medlem av @reko_ring eller Kooperativet, handle direkte fra bonden eller ta en tur på @bondensmarkednorge.

Et annet tips når du kjøper konvensjonelt dyrket frukt og grønt er å legge frukten og grønnsakene i vann med en god dæsj eddik, gjerne eplecidereddik. La ligge i minimum 10 minutter og skyll godt etterpå.