Til toppen
C-vitamin og immunforsvar

C-vitamin og immunforsvar

Mange er nå spesielt opptatt av å opprettholde et sterkt immunforsvar for tiden. Men, visste du at vitamin C også har flere andre viktige funksjoner?

Manglende tilførsel og lagring av Vitamin C i de hvite blodlegemene, vil nemlig gjøre at immunforsvaret fungerer dårligere.  Vitamin C er et vannløselig vitamin, og skilles raskt ut av kroppen. Derfor er det viktig å spise C-vitaminholdig mat eller tilskudd hver dag.

Trening

Ved intensiv trening øker kroppens behov for antioksidanter og spesielt C-vitamin, som bidrar til å opprettholde immunsystemets normale funksjon under og etter fysisk trening. For å få effekt må du ta minst 200 mg ekstra om dagen når du trener hardt.

Tretthet

Vitamin C bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, samt øker opptaket av jern om du mangler dette. Personer med vegansk kosthold er utsatt for jernmangel, men tilskudd av C-vitaminer vil øke opptaket av jern fra planter.

Smidig hud

Vitamin C er også viktig for dannelse av kollagen i hud og bindevev, slik at dette holder seg elastisk og smidig. Ved å passe på at du inntar C-vitamin, kan du derfor forebygge og utsette alderdomstegn som rynker og slapp hud. Vitamin C bidrar også til å beskytte cellene mot oksidativt stress som øker ved aldring.

C-vitaminmangel

Mangel på C-vitamin viser seg som blødningstendens (skjøre blodårer) i huden, f.eks som blåmerker. Du kan også få dårligere benstruktur, tenner, bruskdannelse og blødninger i tannkjøttet av å mangel vitamin C.

Naturlig eller askorbinsyre?

Noen mener naturlig C-vitamin er bedre enn syntetisk askorbinsyre fordi man i naturen alltid finner C-vitamin bundet i et større kompleks med blant annet bioflavonoider, som også anses som viktige antioksidanter. 

 

Alle typene C-vitamin har imidlertid godt opptak, og det finnes ingen holdepunkter for å si at naturlig C-vitamin har bedre opptak enn syntetisk, siden syntetisk askorbinsyre kan ha inntil 100% opptak når du mangler C-vitamin og tar hyppige små doser.

 

Maksdoser i kosttilskudd: 

1 – 3 år:                       230 mg

3 – 11 år:                      477 mg

11 – 18 år:                    955 mg

Voksne fra 18 år:          1000 mg