Skip to main content
Til toppen
Gratis frakt fra 499,-
Pasjonsblomst mot angst og uro

Pasjonsblomst mot angst og uro

Det er urolige tider med krig i Europa og økonomisk usikkerhet. Angst og nervøsitet er en naturlig konsekvens i krisetider dessverre.

I etterdønningene av Covid, og som en følge av krig i Europa opplever vi økonomisk ustabilitet og svært urolige tider. Mange er preget av usikkerhet for fremtiden, avmakt og bekymring. Det er imidlertid viktig at man ikke må la frykt få dominere og blokkere eget liv, og man må utvikle strategier som lar oss forbli i stand til å handle i hverdagen. Reseptbelagte medisiner mot angst og uro er sterkt vanedannende, har ofte uønskede bivirkninger, og bør selvfølgelig unngås så langt det er mulig. Men det finnes andre, mildere både metoder og reseptfrie førstelinje alternativ som man bør vite om.

Pasjonsblomst mot uro

Pascoflair 425mg er et reseptfritt, plantebasert legemiddel som selges på både apotek, i helsekostbutikker og på Arnika.no. Pascoflair inneholder ekstrakt fra pasjobsblomst (Passiflora inccarnata), hele 425mg pr. tablett. Brukes mot nervøsitet, angst og indre uro – Pascoflair kan også hjelpe til å lette innsovning om man kjenner seg urolig om kvelden. Det er ikke rapportert om «hangover» eller noen sløvhet ved bruk av legemidlet. Ingen fysisk avhengighet er heller registrert.

Stress i hverdagen

Regelmessig stress, uten tilstrekkelig avlastning gjennom hvile og ro, gjør deg sliten og i verste fall syk. Hva som belaster oss, hvor følsomme vi er og hvilke stress symptomer vi viser, er veldig forskjellig fra person til person, og avhengig av omstendighetene. Noen takler rett og slett stress bedre enn andre, men alle blir vi påvirket over tid. Mange finner at yoga og andre lignende aktiviteter bidrar til en økt stressmestring. Pasjonsblomst kan også være nyttig for mange til å dempe stress.

ADHD hos barn

Pasjonsblomst-ekstrakt er også testet ved annen type uro – nemlig ADHD hos barn. En studie fra 2005 tar for seg effekten av pasjonsblomst på barn med ADHD diagnose (1). 34 barn i alderen 6 – 13 år ble randomisert i en dobbelt-blindet studie der den ene gruppen fikk pasjonsblomst (0,04mg/kg/dag), mens den andre fikk metylfenidat (Ritalin) over en periode på 8 uker. Gruppene ble vurdert med «Parent and Teacher ADHD Rating Scale. Man fant ingen signifikant forskjell mellom gruppene – begge viste samme bedring av ADHD symptomer!

Trygt å bruke

Pasjonsblomst er meget trygg i bruk, og ved anbefalte doseringer kan man ikke forvente noen form for bivirkninger. European Medicines Agency evaluerte pasjonsblomst i 2008 og konkluderte også med at den er svært trygg, og godkjente bruk også for ungdom helt ned til 12 år. Den kan tas over lengre perioder uten fare for avhengighet. Medisiner med ekstrakt fra pasjonsblomst er klassifisert som legemiddel av Statens legemiddelverk.

Godt dokumentert

Pasjonsblomst er blant de mest studerte urter mot nervøsitet, uro og søvnproblemer. Virkningsmekanismen kan ha en sammenheng med at plantestoffene påvirker nivået av GABA (gamma-aminobutyric acid) i hjernen. Dette er en hemmende nevrotransmitter som senker hjerneaktiviteten, og som kan hjelpe deg til å slappe av. Pasjonsblomst har også blitt utprøvd i behandling av alkoholisme og medisinavhengighet.

--------

1. Akhondzadeh, S., Mohammadi, M., Momeni, F. (2005) Passiflora incarnata in the treatment of attention-deficit hyperactivity disorder in children and adolescents. Therapy 2: 609-614.

Pascoflair anbefales ikke til gravide og ammende, eller til barn under 12 år. Les paknings-vedlegget nøye før bruk. Bruksområdet for et tradisjonelt plantebasert legemiddel er utelukkende basert på lang brukstradisjon.

Fakta Passiflora incarnata:

Pasjonsblomst har sin naturlige utbredelse i det østlige Nord-Amerika, på Bermuda og i tropisk Asia. I våre dager blir planten også dyrket som en prydplante i Europa, på grunn av dens utpregede skjønnhet. Pasjonsblomst er en bitter og avkjølende droge som primært påvirker sentralnervesystemet. Tilgjengelige legemidler: På markedet i Norge finnes de godkjente legemidlene Sedix (200 mg pr. tablett) og Pascoflair (425 mg pr. tablett).

Lenker
Min side