Til toppen
5 enkle steg til en naturlig munnhygiene

5 enkle steg til en naturlig munnhygiene

Stegene som gir deg sunne tenner, munn og ikke minst helse. Munnhygienen påvirker helsen i resten av kroppen. 

Mange pusser tennene på samme måte og med samme rutine – hver dag – hele livet. Samme tannbørste, samme tannkrem, uten å sette særlig spørsmålstegn til om det er den mest effektive, skånsomme, kjemifrie eller sunneste måten å pusse tennene på.  

Inkluder alle eller velg ut dine favoritter fra våre 5 enkle steg: 

1. Oil pulling og munnskyll

Rengjør munnen med økologisk extra virgin kokosolje. Bruk oljen daglig og nyt hvordan oil pulling renser, pleier og oppfrisker munnen på naturlig vis.  

Slik gjør du: Start med 1-2 ts olje i munnen. Oljen gurgles i munnen i 5-20 minutter. Ikke svelg oljen. Spytt ut i søppelkasse (så du ikke tetter vasken med fett). Skyll munnen og puss tennene som normalt.  

Dentaforce Munnvann fra A.Vogel forebygger og lindrer munnskold, virker desinfiserende og motvirker dårlig ånde. Dentaforce gir en følelse av renhet og friskhet med en god og naturlig smak. Munnvannet både bedrer munnhygienen på en enkel måte, inneholder rataniarot som tradisjonelt har vært brukt til å bevare tennene og den rene peppermynten virker forfriskende og desinfiserende som gir ren og frisk pust. 

Munnhygieneproduktene fra A.Vogel er fremstilt av friske, håndplukkede urteplanter og  er 100% naturlige. Inneholder ikke fluor eller tilsetningsstoffer som kan irritere tannkjøttet. 

2. Tungeskrape

Har du ikke skaffet deg en tungeskrape ennå er dette ditt tegn til å gjøre nettopp det. Belegget på tungen inneholder mange bakterier og slim fra fordøyelsessystemet. Bruk av tungeskrape er en effektiv måte å rense tungen. Tungeskrape er samtidig med på å motvirke dårlig ånde og opprettholde den generelle munnhelsen.  

Tungeskrapen er i stål og er derfor en engangsinnvestering. Produktet har en plastfri forpakning og regnes derfor som «zero waste».  

 Tungeskrapen er enkel i bruk. Alt du trenger å gjør er å skrape bakfra på tungen og ut mot tungens spiss inntil tungen er ren – ca. 2-3 skrap. Rens tungeskrapen i varmt vann mellom hvert skrap og du har oppgradert munnhygienen din på et blunk.  

3. Tannkrem 

Helt vanlige tannpleieprodukter kan være ren kjemi i munnen og derfor belastende for helsen. De fleste tannkremer er designet for å få oss til å føle at vi har en frisk munn og ånde, i tillegg til rene tenner ved hjelp av syntetisk mint (mentol) eller andre smaksvarianter som kanel (kanelaldehyd) og lignende. Disse smakene kommer ikke fra faktiske planter, men er syntetisk fremstilt.  

Flere stiller også spørsmål rundt fluor (fluorid) og hvilken belastning dette kan ha på helsen. Vi har derfor en rekke tannkremer uten dette stoffet, men med gode erstatninger som beskytter dine tenner og tannkjøtt.

Alle har vi ulike behov og ønsker til effekt fra tannkrem. Finn alle tannkremene her eller velg en favoritt fra våre unike bestselgere:

Manuka Propolis og Oil Tannpasta:  

Bevarer friske tenner og tannkjøtt. Helt naturlig uten konserveringsmidler og fluor, men med tre aktive og naturlige ingredienser: BIO30 NZ propolis, MGO400+ Manukahonning og Manukaolje. 

Calendula tannkrem:

Regelmessig bruk fjerner belegg, beskytter og pleier. Spesielt utviklet for de som vil unngå peppermynteolje. Mentolfri med pussemiddel av kalsiumkarbonat. Ringblomst bidrar til frisk munnhule med en varmende og beskyttende virkning og motvirker små sår. Oppleves nesten som søt ettersom den inneholder lakris og fennikelolje som har en anislignende smak. 

Echinacea tannkrem:

Virker desinfiserende, oppfriskende og etterlater en frisk følelse. Echinacea tannkrem inneholder en spesiell urtesammensetning av blant annet Rød solhatt, Lakrisrot, Tepperot og Blåbær. Oppfriskende eteriske oljer av Peppermyte, Rosmarin og Eucalyptus. 

Jason Powersmile Rød Anti & Whitening tannkrem:

Hvitere tenner, forebygger hull og plakk, bevarer tannkjøttet og gir frisk pust. Fluorfri tannkrem med mild peppermyntesmak og Aloe vera gel. 

Salt tannkrem:

Rengjør effektivt med en frisk smak. Nøytraliserer skadelige syrer og forebygger dannelsen av tannstein, stimulerer spyttsekresjonen og dermed den fysiologiske selvrengjøringen. Tannkremen inneholder naturlig natriumbikarbonat og spesielle saltkombinasjonen med havsalt. Inneholder verken fluor, skummende tensider eller syntetiske farge- eller smakstilsetninger. 

For de minste:  

Calendula Barnetanngel:

Har blitt utviklet i samarbeid med tannleger. Spesielt laget for sunn pleie av melketenner og for å harmonisere munnfloraen hos barn. Det mineralske pussemiddelet på kiselbasis rengjør grundig, men skånsomt. Inneholder ingen stoffer som kan skade barnet dersom tanngelen svelges. 

Tannkrem naturlig, Jordbær:

Inneholder xylitol som balanserer pH-verdien i munnen og calendula (ringblomst) som beroliger tannkjøttet. Sammen motvirker de plakk. Økologisk tannkrem med en miks av naturlig fruktsmak med calendula (ringblomst). En mild tannpasta for barn uten fluor og uten sterk mintsmak.

4. Tannbørste 

Bli med å ta opp kampen mot unødvendig plastavfall og velg tannbørste i naturmaterialer. Tannbørster i naturmateriale reduserer avfall, gir deg den samme kvaliteten på rengjøringen som en plastbørste kan tilby og flere typer er i tillegg antimikrobielle.  

Vi er alle forskjellige og har ulike preferanser. Derfor har vi et utvalg av tannbørster for enhver smak, også til de minste.  

Her er en enkel oversikt. Klikk gjerne på produktene for å lese mer:  

Tannbørste Humble Brush: 

Tannbørstene kommer i tre forskjellige farger i soft: gul og hvit. I medium kommer tannbørsten i blå og rosa. Til junior kommer den i fargen blå  

Humble Brush tannbørste har et 100% naturlig nedbrytbart, anatomisk utformet håndtak av bambus. Soft bust av nylon. Med et gjennomtenkt og enkelt design er Humble Brush virkelig med på leken når det gjelder å ta opp kampen mot plast. Vi velger å kalle det en kamp ettersom mer enn to milliarder (!) tannbørster med plasthåndtak havner i søpla verden rundt – hvert år.  

Tannbørste av maisstivelse:  

Kommer i en pakke på to i fargene Mintgrønn og grå, Rosa og grå og Svart og hvit. 

Tannbørstene passer for både voksne og større barn. De er komposterbare og laget av 100% nedbrytbar maisstivelse (uten GMO). Selve busten er laget av BPA-fri nylon. Børstehode er soft. 

Emballasjen består av 100% komposterbar resirkulert papir og maisstivelse. 

Enkel å resirkulering: Knekk av tannbørstehodet og kast det i restavfall. Nylon er resirkulerbart sammen med plast så man kan nappe ut busten og resirkulere det sammen med plast. Resten kan kastes i komposten. 

For de minste:  

Bio tannbørste til barn: 

Tannbørsten kommer med to forskjellige motiver: Monkey og Unicorn. Barnets første tannbørste med et godt ergonomisk grep. Børstehodet er ekstra mykt og tilpasset barnemunnen. Tannbørstens materiale består av 100% maisstivelse (GMO-fri) med en bust i nylon (BPA- og PVC-fri, syntetisk tekstilfiber). 

Emballasjen er plastfri og består av kun papp og maisstivelse. 

5. Gode rutiner

Kjenn med tungen rundt tannkjøttslommene hele veien rundt i munnen. Ofte kan man merke at det sitter belegg like rundt tannkjøttslommen (linjen mellom tann og tannkjøtt). Tannkjøtt og tannkjøttslommene inneholder over tusenvis av små fibre som holder tennene på plass i kjeven. Dette trinnet vil derfor forhindre oppbygging av plakk og er direkte relatert til en sunn munnhygiene.  

Bruk en tanntråd og rens godt mellom tennene. I tillegg er det viktig å pusse tennene helt ned til starten på tannkjøttet, sånn at tannbørsten samtidig børster tannen øverst mot tannkjøttet og starten av tannkjøttet.