Skip to main content
Til toppen
Gratis frakt fra 499,-
Mange har jernmangel

Mange har jernmangel

Ifølge WHO er jernmangel en av de mest vanlige manglene i verden, og omkring hver tredje kvinne er rammet. Er du mye trett og sliten kan du mangle jern.

Jerntilskudd kan bidra til å redusere utmattelse og slapphet. Jern bidrar til normal danning av røde blodlegemer og hemoglobin. Blodlegemene transporterer oksygenet i kroppen. Får kroppen for lite jern, dannes det ikke nok røde blodlegemer og kroppen får ikke nok oksygen. Tegn på jernmangel er trøtthet, svakhet, ha lett for å bli andpusten og få hjerteklapp. Under menstruasjon og graviditet er det vanlig å lide av jernmangel.

Jernmangel hos kvinner

Jernmangel rammer først og fremst kvinner, og ifølge studier har omtrent 30 prosent av kvinner i Europa en eller annen form for jernmangel. Det kommer av at vi ikke får i oss tilstrekkelig med jern gjennom kosten. Vi spiser mindre jernrik mat og har ikke lengre jernberiking av matvarer, som f.eks. brunosten var inntil 2001. Samtidig er trenden at vi spiser mindre rødt kjøtt, som er en viktig kilde til jern. Alle unge kvinner bør teste jernverdien sin. Det gjøres enkelt med en blodprøve.

Gravide kvinner anbefales det å ta jerntilskudd fra og med uke 20, siden både kvinne og foster har behov for et godt jernnivå. Andre grupper som ofte kan trenge ekstra tilskudd av jern er personer som er operert for overvekt eller kreft der mage- og/eller tarm er fjernet/redusert, barn og unge som vokser mye, samt folk som går på diett f.eks. vegetarianere og veganere.

Jerntilskudd uten bivirkninger

Gode kilder til jern er blodmat, bønner, spinat og grønnkål. Har du jernmangel anbefaler vi det flytende jerntilskuddet Compiron. I Compiron er jernmolekylet dekket av kalsium slik at det ikke «åpner» seg før etter passering av magesekken. På den måten unngås vanlige bivirkninger som forstoppelse, kvalme og halsbrann.

Compiron skiller seg også fra andre jernpreparater ved at det kan tas sammen med mat og drikke uten at effekten reduseres. Det gir ingen metallsmak i munnen, og kan blandes i alle typer mat og drikke, også grøt, ost og andre melkeprodukter. Compiron har en naturlig smak av frukt og bær, og er ikke tilsatt sukker. Compiron kan også gis til barn fra 6 mnd. alder. Merk: Jernmangel skal da være bekreftet av lege!

Hvis du ikke har jernmangel skal du ikke spise jerntilskudd, ettersom for mye jern heller ikke er bra.

Lenker
Min side