Til toppen
Har du søvnproblemer?

Har du søvnproblemer?

Så mange som en av tre sliter enten med å få sove, eller våkner midt på natten. Det finnes både råd og reseptfrie legemidler som kan hjelpe.

Utilstrekkelig med søvn fører gjerne til nedsatt funksjon på dagtid, humørsvingninger, redusert yte- og konsentrasjonsevne og kan være forferdelig utmattende og plagsomt. Reseptbelagte sovemedisiner er sterkt vanedannende, de har mange uønskede bivirkninger, og bør i størst mulig grad unngås. Det finnes nemlig enkle råd, samt kosttilskudd og reseptfrie legemidler som kan hjelpe.

 

Pasjonsblomst

Har lenge vært et velkjent virkestoff i reseptfrie, beroligende midler og sovemedisiner. I tillegg til lang brukserfaring er pasjonsblomst blant de mest studerte og best dokumenterte urter mot stress, uro og søvnproblemer. Pascoflair er et reseptfritt naturlegemiddel som inneholder 425 mg ekstrakt fra pasjobsblomst pr. tablett. Brukes særlig ved generelt stress, nervøsitet og uro – og letter innsovning. Det er ikke rapportert om «hangover» eller sløvhet ved bruk av legemidlet. Ingen fysisk avhengighet er registrert.

Melatonin

Ble reseptfritt i 2020 og markedsføres nå som et mulig produkt for innsovning. Melatonin (hormon) har dokumentert effekt ved forstyrret døgnrytme. Søvnproblemer særlig ved såkalt «jetleg» ved lengre reiser er velkjent. Melatonin er for øvrig ikke vanedannende og regnes som et trygt middel å bruke for de fleste. I Arnika.no finner du flere produkter som inneholder melatonin.

Melissa

Eller sitronmelisse har lenge vært brukt for å styrke humøret. Tatt regelmessig mente man at den fremmet et langt liv. Dessuten er den i våre dager godt kjent som et avslappende og styrkende kosttilskudd ved rastløshet og søvnløshet, og det er hverken vanedannende eller sløvende. Du finner sitronmelisse i flere varianter her

Valeriana

Eller legevendelrot er en urt med en skarp og bitter smak og finnes i flere kosttilskudd. Den virker beroligende (sedativ), avslappende, og søvnfremmende. Som sovemiddel har planten vist seg å gi både bedre søvnkvalitet og lengre søvn, uten å gi "hangover" neste morgen. Valeriana finnes i en rekke helsekostprodukter.

Enkle tips som kan bidra til bedret søvn:

  • Mørkt rom (sovemaske)
  • Ørepropper
  • Kjøligere rom
  • Samme rutiner ift leggetid og oppvåkning hver dag (også i feriene!)
  • Unngå bruk av skjerm om kvelden

Og sist, men ikke minst: Unngå stimulerende stoffer, som koffein, om kvelden. Bytt heller til en urtete med kamille, humle, lavendel eller andre beroligende urter.