ink. mva.
Stevia + erytritol = sant! Nærmere det perfekte søtningsmiddelet er det vanskelig å komme: naturlig, null kalorier/energi (0 kcal), ingen effekt på blodsukkeret (GI 0) og «null» hull i tennene. Steviosa sukker er fremstilt av ekstrakt fra urten stevia rebaudiana, og sukkeralkoholen erytritol, som bl.a. finns naturlig i pærer og meloner. Steviosa sukker ligner sukker i både smak og konsistens, men er fem ganger søtere.
KONTRAINDIKASJONER: Steviosa sukker: overdreven konsum kan ha lakserende effekt.
Steviosa sukker inneholder erytritol, påvirker erytritol blodsukkeret?Sukkeralkoholer er hydrogenerte (behandlet m/hydrogen) former av karbohydrater, men blir dårligere absorbert gjennom tynntarmen, og forholdsvis mer går til tykktarmen for fermentering. Sukkeralkoholer gir generelt mindre nettoenergi enn karbohydrater, men likevel vil omtrent halvparten blir gjort om til glukose (druesukker). For de fleste sukkeralkoholene kan man regne at ett gram gir cirka to kcal, som betyr 0,5 gram netto glukose i blodbanen. Erytritol står i en særstilling siden et gram gir kun 0,2 kcal, som betyr en minimal mengde glukose på 0,05 g. 1,2,3 Diabetikere og overvektige har blant annet brukt erytritol med gode erfaringer. Selv om andre sukkeralkoholer har liknende egenskaper, er de ikke på linje med det man opplever ved bruk av erytritol. Det tilfører svært lite energi og karbohydrater, og vil derfor ikke gi blodsukkersvingninger, hormonforstyrrelser og være opphav til lidelser som følge av dette.