Til toppen
Guide til gode grønne proteiner  

Guide til gode grønne proteiner  

Bli inspirert til å spise flere grønne proteiner med denne proteinguiden. Hvor finner vi den beste kvaliteten?

Proteinkildene i vår proteinguide er alle valgt ut ifra kvalitet fremfor kvantitet. Dette fordi det er den metabolske funksjonen av proteinets grunnleggende byggestein – nemlig aminosyrene som er relevant å se på.  

Når proteinene blir fordøyd, så blir de adskilt til aminosyrer og peptider. Aminosyrer spiller unike roller i kroppens biokjemiske systemer og ikke bare i oppbygning av muskelmasse. Aminosyrene brukes i kroppens avgiftningsprosesser, oppbygning av hud og hår, i dannelse av mange hormoner, signalstoffer og i diverse andre prosesser.  

Kroppens aminosyreproduksjon er komplisert bygget opp, men i utgangspunktet kan kroppen lage en aminosyre av en annen. Imidlertid er det noen aminosyrer kroppen ikke kan lage selv, og de må derfor tilføres gjennom den maten vi spiser. Disse kalles for essensielle aminosyrer.  

Proteiner fra planteriket består ikke alltid av alle de essensielle aminosyrene. Derfor kan det være fint å kombinere matvarer fra planteriket og derved totalt sett få god kvalitet på proteintilførselen. Med et variert plantebasert kosthold kan en få like høyverdig protein som mennesker som spiser kjøtt. 

Det er fint å inkludere proteiner til alle dagens måltider, gjerne rundt en håndfull protein til hvert hovedmåltid. Dersom du fort blir sulten igjen etter et måltid eller craver karbohydrater kan det være lurt å øke protein- og fettsyreinntaket litt og se om det kan hjelpe. La deg inspirere av listen vår nedenfor. Det er mange måter å få i seg gode proteiner av høy kvalitet.  

Her får du en oversikt over proteininnholdet i en rekke forskjellige matvarer:  

 • Chlorella (58,4 g protein pr. 100 g, alle essensielle aminosyrer) 
 • Spirulina (57,5 g protein pr. 100 g, alle essensielle aminosyrer) 
 • Hampefrø (30 g protein pr. 100 g, alle essensielle aminosyrer) 
 • Bipollen (28,4 g protein pr. 100 g, alle aminosyrer)  
 • Røde linser (27,3 g protein pr. 100 g) 
 • Peanøtter (25,8 g protein pr. 100 g, alle essensielle aminosyrer) 
 • Mungbønner (23,9 g protein pr. 100 g) 
 • Chiafrø (21 g protein pr. 100 g, alle essensielle aminosyrer) 
 • Tempeh (20 g protein pr. 100 g)  
 • Quinoa (13,8 g protein pr. 100 g, alle essensielle aminosyrer) 
 • Rå kakaonibs (12,7 g protein pr. 100 g, alle essensielle aminosyrer) 
 • Gojibær (11 g protein pr. 100 g, alle essensielle aminosyrer) 
Favorittkilder til grønne proteiner 

Her finner du våre favorittkilder til grønne proteiner. Alle av høy kvalitet og med unike aminosyresammensetninger. 


HAMPEFRØ - OG HAMPPROTEINPULVER 

Hampefrø smaker herlig og gir en nøtteaktig smak, samtidig som de er utrolig næringsrike. De har et høyt innhold av protein, økologisk hampprotein har proteininnhold på 46%, og herav cirka 65 % i form av edestin som kan opptas av kroppen i sin rå tilstand. Hampefrø inneholder alle essensielle aminosyrer og er derfor en fullverdig proteinkilde. Hampefrø er rike på mineraler som magnesium og jern, har et høyt innhold E-vitamin og er en kilde til D-vitamin. Hampefrø kan brukes i alt av bakst eller som topping på for eksempel supper og smoothie.  
Hampeproteinpulver har et høyt proteininnhold på ca. 60%.  Det smaker også lett nøtteaktig og er svært anvendelig i shakes, rawkaker, smoothie og lignende.  

 

PROTEINPULVER  

Det finnes mange forskjellige typer proteinpulver på markedet og kvaliteten varierer derfor i stor grad ut ifra produksjonsform, kjemiske søtstoffer, fargestoffer etc.  

Proteinpulveret fra Plantforce Synergy er fremstilt av en blanding av risprotein, hampprotein og erteprotein som sammen gir alle de essensielle aminosyrene. Det produseres i Danmark og produktene tilfredsstiller de høyeste krav til kvalitet, smak, konsistens og naturlige ingredienser. Berry, vanilje og sjokolade er alle søtet med stevia.  
Plantforce Synergy er fritt for allergener som melk, soya, hvete, egg og gluten. Det tåles godt av personer med sensitiv mage og inneholder ingen kunstige tilsetningsstoffer.  

Synergy kommer i 4 varianter; Naturell, Vanilje, Sjokolade og Berry, som har en deilig miks av aromaer fra bringebær, jordbær og blåbær. Alle aromaene er 100% naturlige. Perfekt å blande direkte i vann eller plantemelk, eller bruke i alle typer oppskrifter som pannekaker, kaker, smoothies etc. 

 

RÅ KAKAO 

Rå kakao behandles ikke som vanlig kakaopulver. Dette gjør at alle de fantastiske egenskapene i kakaoen bevares. Kakao har et høyt innhold av mineraler og antioksidanter. For eksempel kan det høye innholdet av magnesium gi en muskelavslappende effekt. Sammen med det høye innholdet av protein, som i tillegg inneholder alle de essensielle aminosyrene, er kakao perfekt etter trening til restitusjon. Rå kakao inneholder nemlig 14,28 g protein pr. 100 g. I tillegg inneholder kakao stoffene teobromin, salsolinol og koffein som alle har en oppkvikkende effekt. 

 

BIPOLLEN 

Bipollen er utrolig næringsrikt og inneholder 50% mer protein enn storfekjøtt. Det har et innhold på 28,4 g protein pr 100 g og består av alle de essensielle aminosyrene som gjør bipollen til en komplett proteinkilde. I tillegg inneholder bipollen 18 forskjellige vitaminer og over 30 mineraler. Det er særlig høyt på mangan, enzymer, co-enzymer og gode essensielle fettsyrer. Bipollen kommer både i form av granulat, pulver og kapsler. 

 

CHIAFRØ 

Chiafrø er enormt næringsrike små frø som er svært rike på omega-3 fettsyrer og fiber. Gram for gram inneholder chiafrø åtte ganger mer omega-3 enn laks, seks ganger mer kalk enn melk, 30% flere antioksidanter enn blåbær og 15 ganger mer magnesium enn brokkoli. Chiafrø er også et komplett protein med alle de essensielle aminosyrene og gir samlet protein på 21% pr 100 g. Chiafrø absorberer væske godt og er derfor fint som bindemiddel i oppskrifter eller du kan lage chiagrøt, tilsette det i smoothies eller lignende. 

 

QUINOA 

Quinoa kan minne litt om hirse og inneholder, avhengig av sorten, 7,5-22,1% protein bestående av alle de essensielle aminosyrene. Det kan inneholde helt opp til 50% mer protein enn andre korn og inneholder også alle de essensielle fettsyrene, er rikt på aminosyrene lysin, methionin og cystein og inneholder E- og B-vitaminer. Det har mer kalk enn melk og har høyere fettinnhold enn mange andre korn. Quinoa har også høyt innhold kalium, magnesium, sink, kobber og mangan. Det kan spires, kokes og brukes slik som ris eller bulgur.  

 

CHLORELLA 

Chlorella er en grønn ferskvannsalge som har et så høyt innhold klorofyll at det nærmest blir helt smaragdgrønt. Det binder tungmetaller i kroppen og er derfor også perfekt når du vil rense og nære ditt biologiske system. Chlorella anses for å være en nesten helt komplett matkilde fordi det har et høyt innhold av næringsstoffer som vitaminer, mineraler, omega-fettsyrer, proteiner, fibre, antioksidanter, bioflavonider og enzymer – alt i lettopptakelig form. Det har et proteininnhold på 58,4 g protein per 100 g og består av alle de essensielle aminosyrene.  

 

GOJIBÆR 

Gojibær er næringsrike røde bær som inneholder en rekke vitaminer, mineraler og antioksidanter som kroppen trenger. Bærene er perfekte for restitusjon etter trening da de inneholder hele 12% proteiner. De vokser høyt, vilt og rent og bærene er rike på betakaroten og C-vitamin. Perfekt som snacks blandet med for eksempel nøtter eller som topping på yoghurt eller smoothie bowls.