Til toppen
Inflammasjon og allergier

Inflammasjon og allergier

Vedvarende inflammasjoner med ubehag, allergi mot mat osv. Hva kan gjøres for å balansere immunforsvaret?

 

BALANSERING AV IMMUNRESPONSEN

Vedvarende inflammasjoner, kanskje med smerter og ubehag f.eks. i ledd, hud eller tarm? Allergi mot pollen, støv, pels, mugg eller spesielle matvarer? Eller kanskje en skade som tar lang tid å lege? Alle er reaksjoner som kan skyldes en ubalanse i immunresponsen. Da ønsker vi å se på hva vi kan gjøre for å balansere immunforsvaret.

Fra naturens side har vi et sterkt medfødt immunforsvar som utvikles og styrkes ettersom vi vokser til. Et intelligent system som overvåker innkommende agens, bestemmer om de er fiendtlige, ødelegger de skadelige, og reparerer også eventuelle påfølgende skader. Det kan gi kraftige responser, øke inflammasjonen og drive immunceller til rett område for å jobbe. Dette fungerer sammen med vårt adaptive immunsystem, som gjør oss i stand til å lære om nye trusler og skape en skreddersydd respons.


ÅRSAKER TIL UBALANSE

Immunsystemet vårt må altså målrettes for ikke å reagere på ufarlige molekyler og for å være balansert i responsen. Er responsen overdreven eller for langvarig, kan det føre til vedvarende inflammasjon eller allergi. Slike problemer knyttet til et ubalansert immunforsvar har lenge vist en sterkt økende tendens. 

Immunresponsen vår er naturlig nok følsom for vårt ytre og indre miljø, og hud-, lunge- og tarmbarrierene våre er viktig for god beskyttelse, det samme er de naturlige bakteriene som lever på dem. De mest åpenbare årsakene til et immunforsvar ute av balanse er derfor å finne i miljømessige faktorer som stress, bekymringer, dårlig/lite søvn, den kumulative effektenfra luftforurensning og sigarettrøyk, samt et typisk mangelfullt vestlig kosthold med lite næringsstoffer, harskt fett og mat tilberedt ved høye temperaturer. 


GJENOPPRETTE BALANSE

Hvordan kan vi gjenopprette balanse i immunsystemet for å forhindre eller redusere inflammasjon og allergier? En viktig nøkkel er å redusere stresset på kroppen ved å styre livsstil og kosthold, øke inntaket av immunstøttende vitaminer, planteekstrakter, levende bakterier og andre viktige næringsstoffer. Å støtte immunsystemet med tilskudd er relativt enkelt, mens å implementere nye vaner kan være mer utfordrende. Begge deler er imidlertid viktig.


Kosthold & livsstil:

• Gode søvnrutiner. Legg deg til samme tid hver kveld. Reduser eksponeringen for blått lys om kvelden (TV, telefon, laptop etc.). Sov i et kjølig, mørkt rom.

• Mindfulness, meditasjon, yoga eller lignende bidrar til ro i kroppen. 

• Daglig bevegelse og trening fremmer sunn vekt og stressmestring. Litt trening er alltid bedre enn ingenting!

• Reduser eksponeringen for miljøgifter ved å spise mer økologisk mat, unngå plast og bruke naturlige hudpleie- og rengjøringsprodukter.

• Minimer pro-inflammatorisk mat som bearbeidet mat, glutenholdig korn, meieri, sukker og kunstige søtningsmidler, alkohol.

• Øk inntaket av fet fisk, bær, grønnsaker, nøtter og frø for antioksidanter og essensielle fettsyrer.

• Tilsett antiinflammatoriske urter og krydder til måltidene dine som gurkemeie, ingefær, rosmarin, kajennepepper etc.

• Nyt en kost rik på et bredt utvalg av planter i forskjellige farger for å sikre et variert daglig inntak av immunstøttende næringsstoffer. Inkluder gjerne matvarer rikt på probiotika som surkål, kimchi, kefir, kombuchafor å støtte tarmbakteriene dine.


Utvalgte kosttilskudd:

Quercetin Complex inneholder vitamin C, samt brennesle, quercetin og bromelain. Nyttig for sesongmessig sensitivitetsstøtte. 

Curcumin Turmeric Gurkemeie Complex inneholder curcumin, gurkemeie, ingefær og furubark for immunbalanse og for å håndtere inflammasjon. Den best absorberte curcumin tilgjengelig. Emulgert med UltraSOL®-teknologi for å gjøre den 46 ganger mer biotilgjengelig enn standard curcumin og med en lengre varig effekt i kroppen. Optimal støtte – Med tilsetning av furubark og ingefær som har antioksidanter og anti-inflammatoriske egenskaper.

Vitamin C Rosehip pulver inneholder vitamin C og nype for immunstøtte, med mineraler og bioflavonoider. Blandes enkelt med vann eller blandes til en smoothie.
Det fins flere varianter C-Vitamin pulver.

Nutrisorb Biomulsion® D - med 1000iu emulgert vitamin D for å støtte normal funksjon av immunsystemet. Blandes enkelt med vann eller tas direkte under tungen.
Her ser du flere varianter D-vitamin.