ink. mva.
Timian (Thymus vulgaris) har en aromatisk og krydret smak og er ideell i marinader til kjøtt, i gryteretter og til ovnsbakte grønnsaker. Ved oppvarming fremmes smaken av timian. Drikk urten gjerne som te for støtte til luftveier og fordøyelse.
Timian (Thymus vulgaris)
Tilberedning som te: ½ ts til 1 kopp kokende vann. Drikkes slurkvis i løpet av dagen. 1-3 ganger daglig.
Brukes som krydder i kjøttretter o.l.
Timian har vært brukt som krydderurt siden «tidenes morgen». Den er omtalt allerede hos de gamle sumererne 5000 år f.Kr. Historisk ble planten brukt til balsameringsvæske, som beskyttelse i krig og mot vonde lukter. Nå bruker vi den først og fremst til herlig krydder, i duftkrukker og som luftveis- og magemiddel.
Immunsystemet
Timian støtter ditt naturlig immunsystem, samt hjelper til med å lindre slimhinnene ved irritasjon i øvre luftveier. Den er spesielt god ved tørrhoste.
Du kan bruke inhalasjon av eterisk olje, eller damp av timian-te. Kok opp timian og vann i en kjele, legg et håndkle over hodet og pust inn dampen fra kjelen. Noen liker å bruke peppermynte til dette i stedet. Disse to kan også blandes.
Her er også en ferdig timianekstrakt
Timian gir en god smak til te eller teblandinger. Bruk ca 2 ts. per kopp og trekk i 5 minutter. Trekk gjerne under lokk for at de eteriske oljene i urten ikke skal fordampe.
Luftveis-te
Sanger-te (temperert te kan gurgles før man svelger)
Kapsler for nese og bihulene med bukkehornsfrø og timian: Fenu-max
Fordøyelse
Timian har en antiinflammatorisk effekt i tarmen og kan bidra til å bedre fordøyelsen. Bruk den gjerne som te i forbindelse med måltid.
Mage/tarm-te ved irritasjon i tarm